Johan Caljé; coach of projectmanager?

Pasfoto Johan

Johan Caljé werkt nu enkele maanden voor Projectlokaal. Johan is al heel lang zelfstandig project- en programmamanager, coach en trainer in de publieke sector en heeft zich nu voor het eerst verbonden aan een andere organisatie. Ferdy Meijboom vroeg Johan naar zijn achtergrond en ervaring in het onderwijs, hoe hij bij Projectlokaal is terechtgekomen en hoe het hem bevalt als zelfstandige in de gezamenlijkheid van Projectlokaal.

Vertel eerst eens iets over jezelf en jouw achtergrond.

Ik heb altijd als zelfstandige gewerkt. Oorspronkelijk heb ik de PABO gedaan dus de link naar het onderwijs is voor mij geen vreemde. Daarna heb ik een studie Cognitieve Kunstmatige Intelligentie gedaan en heb ik me verdiept in coaching, project- en verandermanagement en procesverbetering.

Ik ben een mensenmens en zoek de verbinding met mijn projectmedewerkers en de omgeving. Ik vind het leuk om met een groep mensen samen resultaten te boeken. Wat mij betreft managen we veranderingen dan ook samen. Dat doen we door te kiezen voor een realistische aanpak waarbij we vier pijlers zien: organisatie, processen, mensen en informatievoorziening. Die moeten allemaal de juiste aandacht krijgen en daar hebben we elkaar bij nodig. Daarbij ben ik tegelijkertijd voor het team de manager, veranderaar én procesbegeleider. Ik ben mensgericht maar net zo goed ook resultaatgericht: het gaat toch om het gezamenlijke eindresultaat.

Ben je dan coach of projectmanager?

Beide: als projectmanager kijk ik naar wat we willen bereiken, op welke manier en binnen welke tijd. Door te kijken naar processen en procesoptimalisatie kan ik beter doelen stellen en doelstellingen opknippen in haalbare onderdelen. De volgorde van de verandering goed plannen hoort daar ook bij. Als coach luister ik naar mijn omgeving: van opdrachtgever tot projectmedewerker en van tegenstanders tot voorstanders. Ik begeleider de mensen in de verandering. Ik wil daarom graag weten wat mensen drijft: als ik hun drijfveren ken, begrijp ik waar we op welk moment de meeste aandacht aan moeten besteden. Daarbij hoort dan automatisch ook verandermanagement: hoe gaat een organisatie om met verandering? Als ik hier meer zicht op heb, kunnen we beter bepalen wat de meest passende veranderaanpak is.  

Hoe ben je met Projectlokaal in contact gekomen?

Ik was mijn meest recente project in het onderwijs aan het afronden als programmamanager Toekomstbestendige IT bij Saxion Hogeschool. Het werd weer tijd om naar een nieuwe opdracht op zoek te gaan en had op LinkedIn mijn status bijgewerkt naar “Open for work”. Daarop werd vanuit verschillende kanten gereageerd en ik had al snel vier partijen die met me in gesprek wilden, waaronder Projectlokaal. Voor mij is het van belang dat ik direct een klik voel, de juiste energie. Die was er bij een paar van deze vier helemaal niet en met Jordi Spijker (recruiter) van Projectlokaal had ik die wel. Vervolgens heb ik meerdere gesprekken gehad met Jordi en Marko Schuuring. Ik kende Projectlokaal nog niet en heb de site dus goed bekeken. Die zag er goed uit: professioneel, actueel, goede foto’s en wordt duidelijk ook bijgehouden. Dat zie ik wel eens anders en dat gaf alvast een goede eerste indruk.

Wat gaf voor jou de doorslag om met Projectlokaal in zee te gaan?

Zoals ik al aangaf: het gaat mij om de klik. Die was er met Jordi en Marko en ik heb ook ervaren dat er echte belangstelling was voor mij als persoon. Er was interesse in wie ik ben en wat mij drijft en daarnaast liep het ook vriendelijk en correct. Van Marko kreeg ik ook gelijk de boodschap dat ik welkom was. Ik heb eerlijk gezegd wel even getwijfeld of ik dat wel wilde: ergens bij horen. Ik heb bewust gekozen voor zelfstandigheid en om me dan ergens bij aan te sluiten is best een grote stap. De vraag die ik mezelf stelde was dan ook of ik mijzelf wel zo ‘in de etalage’ van een ander bedrijf wilde zetten. Daar gingen Marko en Jordi goed mee om: ik was welkom als zelfstandige en kan mijn onafhankelijkheid als zzp-er behouden en toch ook terugvallen op collega’s.

Het werd mij al snel duidelijk dat Projectlokaal juist zoekt naar mensen die zelfstandig en onafhankelijk kunnen en willen opereren. Daarbij worden zij gesteund door Projectlokaal en collega’s. Zelfstandigheid in gezamenlijkheid en met waarden die goed aansluiten bij mij als persoon: kwaliteit en professionaliteit, klantgericht, mensgericht en open communicatie.

Kun je je keuze voor Projectlokaal kort samenvatten?

Ik heb gekozen om in zee te gaan met Projectlokaal vanwege de klik: open en menselijk en met alle ruimte voor mijn behoefte aan zelfstandigheid en vrijheid. Een club waarbij ik een goed gevoel krijg. Met persoonlijke aandacht, een open cultuur en een collegiale sfeer. Het gevoel van “we doen het samen voor de klant, vanuit zelfstandigheid en in verbinding met elkaar”. Daarbij komt dan de klik met de opdracht, die is net zo belangrijk. Als dan voor mij het geheel in balans is, is het plaatje compleet.

Over Johan

Johan is interim project- en programmamanager in de publieke sector en coach/trainer. Al meer dan 30 jaar partner van Petra en vader van twee kinderen die al enige tijd het huis uit zijn. Naast zijn werk is Johan geïnteresseerd in fotografie en schilderen, sporten, pianospelen, softwareontwikkeling en vliegen. Hij werkt graag met en voor mensen en houdt van innoveren, ontwikkelen en implementeren. Mensen helpen ontwikkelen is zijn passie: individueel en met teams. Naast zijn werk als project- en programmamanager begeleidt hij dan ook met veel plezier en passie mensen in zijn eigen coachpraktijk en organiseert workshops en trainingen.