ZZP of loondienst?

projectlokaal 20241128 025

Sinds de verscherpte aandacht voor schijnzelfstandigheid, merken wij dat opdrachtgevers en projectmanagers hier vragen over hebben. Kun je als opdrachtgever nog wel veilig in zee gaan met een ZZP’er of loop je dan een te groot risico? Moet je als ZZP’er dan toch maar in loondienst gaan en geef je dan je vrijheid op? Of kun je ook in loondienst nog blijven ondernemen?

Onze projectadviseur Jordi heeft veel contact met opdrachtgevers, arbeidsrecht advocaten en kandidaten en spreekt vanuit zijn rol met veel organisaties en professionals, o.a. over de wet DBA. We vroegen hem om een reactie.

Wat is er veranderd aan de wet DBA?

“De wet DBA hangt al een flink aantal jaren boven de arbeidsmarkt en daar is op zich weinig tot niets in gewijzigd. Wat er wel is veranderd, is de handhaving hiervan. De kans op controles is groter en ook de kans dat er een boete wordt opgelegd. Dit is vooral gericht op de misstanden die er zijn ontstaan door medewerkers die ontslagen werden en daarna als ZZP’er weer werden ingehuurd. En ook zijn er nogal wat organisaties die vaak op gewone, operationele rollen inhuurden en hier wel een machtsverhouding mee hielden. Er was weinig sprake van ondernemerschap of vrijheid om als ZZP’er het eigen werk en agenda in te richten. Het is voor iedere ZZP’er aan te raden om goed te kijken naar wat dit voor jou en jouw opdrachten betekent. Word je gecontroleerd en ziet de belastingdienst jou als schijnzelfstandige, dan zijn de consequenties voor zowel de ZZP’er als de opdrachtgever fors.”

Wat hoor je van opdrachtgevers?

“We horen van meerdere opdrachtgevers dat zij liever voor zekerheid kiezen en het nu spannender vinden om zaken te doen met ZZP’ers. Dat zien we ook terug in bijvoorbeeld updates van de Intelligence Group, waar men aangaf dat het aantal ZZP-opdrachten in februari 2025 op het laagste punt is sinds 2022. Ook brokers trekken steeds meer naar ons toe, mede ook voor de kwaliteit, die wij leveren. Wij kennen onze (freelance) projectmanagers echt goed en zorgen ervoor dat de projectmanager én de uitdaging van de onderwijsinstelling goed op elkaar aansluiten. Daarbij letten wij er ook op dat de opdracht correct beschreven is, zodat deze zoveel mogelijk compliant is met de wet DBA.

Opdrachtgevers en brokers kunnen zich niet veroorloven om als werkgever aangemerkt te worden vanwege de mogelijke boetes die hen boven het hoofd hangen. Aanvullend volgen er loon- en naheffingen over de periode dat de ZZP’er actief was voor zowel de opdrachtgever als de ZZP’er. Daar kunnen wij met Projectlokaal voor alle partijen waarde toevoegen: door bij ons in te huren, lopen opdrachtgevers minder risico vanuit de wet DBA en kan iedereen doen waar de passie ligt: het onderwijs verder helpen.”

Hoor je dat geluid ook van ZZP’ers?

“Ja, we spreken regelmatig met kandidaten die nu nog zelfstandig zijn, dat opdrachtgevers terughoudend zijn, zelfs als ze hen al jaren kennen. Dan wordt het voor een ZZP’er gelijk weer een stuk lastiger aangezien deze dan zelf voor acquisitie op pad moet. Dat kost tijd die zij niet aan projecten kunnen besteden en dat is uiteraard wat zij het liefst doen: werken aan verandering in het onderwijs.”

Waarom zou je als ZZP’er in loondienst willen?

“Behalve dat je dan geen gedoe zult hebben met de wet DBA, zijn er meerdere redenen om in loondienst te gaan. Er speelt op dit moment ook nog de onduidelijkheid over de verplichte AOV, de zelfstandigenaftrek wordt steeds verder uitgekleed en het kan zomaar zijn dat de belastingdienst of de politiek nog verder gaat. Dan is loondienst bij Projectlokaal een goed alternatief: je hebt een prima inkomen, een leaseauto, goede secundaire voorwaarden, etc. Daar komt nog bij dat je leuke collega’s krijgt waarop je kunt terugvallen en er wordt veel geïnvesteerd in verdere ontwikkeling en teambuilding. En ook bijleren en van elkaar leren is iets dat er als ZZP’er nogal eens bij in schiet.”

Kun je in loondienst nog wel ondernemen?

“Absoluut. Het klinkt misschien tegenstrijdig maar ook in loondienst kun je ondernemend zijn. Dan denk ik vooral aan de manier waarop je je profileert bij klanten, zoals lef tonen, zelfstandigheid, onafhankelijkheid en kansen zien. Niet alleen voor jezelf maar ook voor de klant: wat goed is voor hen, is uiteindelijk ook goed voor jou én Projectlokaal. De kans dat je voor een volgend project wordt teruggevraagd, is dan veel groter. Doe je dat in dienst van Projectlokaal en zie je een kans voor een collega dan is dat natuurlijk ook ondernemen in loondienst. En daarbij heb je het vangnet van collega’s waarop je kunt terugvallen, bijvoorbeeld om te sparren over hoe zij iets zouden aanpakken.”

Wat maakt Projectlokaal zo bijzonder?

“Wij zijn dé specialist op het gebied van project- en programmamanagement in het onderwijs. Bij veel andere aanbieders is het onderwijs één van de branches waarin zij werken, voor ons is het een bewuste keuze om alleen in het onderwijs te werken. En daar zijn we ook goed in: we hebben een hoge klantwaardering en vaak willen onze opdrachtgevers bij een volgend project weer iemand van Projectlokaal inhuren. Dan weten zij waar zij aan toe zijn en ze waarderen onze duidelijkheid. We staan voor onze opdrachten en als het nodig is, brengen we ook slecht nieuws.

Een van onze opdrachtgevers zei onlangs nog dat hij ‘het fingerspitzengefühl’ van onze mensen waardeert. Als zij zelf ergens niet de vinger op kunnen leggen of er wordt in de organisatie omheen gepraat, dan wordt dat door onze mensen wel gesignaleerd en bespreekbaar gemaakt. We stellen vragen om tot de kern van de problematiek te komen en nemen de verantwoordelijkheid om problemen op te lossen. Dan moet je dus weten wat er onderwater speelt. En dat is niet alleen een kwestie van methoden en technieken maar ook van zien en benoemen wat er speelt en gevoeligheden niet uit de weg gaan.”

Dat klinkt alsof je lef moet hebben

“Je moet inderdaad bereid zijn om je nek uit te steken voor de klant én voor Projectlokaal. Wij worden vaak gevraagd voor projecten waar een opdrachtgever in de eigen organisatie te weinig kennis en ervaring heeft óf die een hoog afbreukrisico hebben. Dan willen zij liever geen eigen projectmanager daarop inzetten. Ook komt het nogal eens voor dat we ingezet worden op projecten die niet lekker lopen en waarbij het er echt op aankomt. Dan wordt een expert gezocht om tot resultaat te komen en dit zijn voor onze mensen de mooiste projecten. Zij kunnen dan laten zien dat zij die expert zijn en we gaan nou eenmaal het liefst voor de minder gemakkelijke projecten: die kunnen anderen ook prima en dan is voor onze mensen de uitdaging onvoldoende. We kiezen dus bewust voor kwaliteit boven kwantiteit: we willen nou eenmaal leuke projecten doen.”

Wat typeert Projectlokaal?

“Ons USP is projecten in het onderwijs; mbo, hbo en universitair. We zijn gek op projectmanagement; wij geven ook advies en we hebben verstand van verandermanagement maar wij zijn van het leveren van projectresultaat. Onderwijservaring is onze gemeenschappelijke factor en dat combineren we met kennis en affiniteit met ICT, hardware én software, vaak ook met ervaring met pakketimplementaties en aanbestedingen. Onze mensen zijn eerlijk, open, oprecht en collegiaal en dat laten zij ook zien in hun projecten.

Binnen Projectlokaal ben je mede-ondernemer en dat zie je terug in ons beloningspakket. We zijn een kleine, hechte club en we staan voor onze opdrachten en voor elkaar. Je krijgt bij ons veel vrijheid en toch altijd een groep collega’s waarop je kunt terugvallen. Wat opvalt is de wil en zin om elkaar te helpen: we werken samen aan de beste resultaten. We gunnen elkaar succes en de mooiste projecten. We doen leuke dingen en behandelen elkaar echt goed. We hebben de drive om elkaar én het onderwijs verder te helpen en daarbij hoort affiniteit met en ervaring binnen het onderwijs.

Onze lange termijn relatie met opdrachtgevers vinden we belangrijker dan de korte termijn resultaten. We zeggen dus ook nee als dat beter is en we hebben het lef om de stekker uit een project te trekken. En in de praktijk blijken onze opdrachtgevers dat ook erg te waarderen.”

En als je nou niet in loondienst wilt?

“Niet elke ZZP’er wil in loondienst en soms is een project via Projectlokaal een mooie eerste stap om kennis te maken. Ook dan kun je Projectlokaal versterken: we willen graag een groep mensen om ons heen hebben die als zelfstandige in verbondenheid met Projectlokaal willen werken. Mensen die we kennen en waarvan wij vinden dat zij helemaal bij ons passen. Dan zijn wij verantwoordelijk voor de acquisitie en uitvoering richting de opdrachtgever.

We merken dat er ook brokers zijn die ons om die reden vragen om een projectmanager te leveren. Voor hen zijn wij een interessante partij om schijnzelfstandigheid bij inhuur te voorkomen én wij zorgen ervoor dat zij een goede, ervaren kandidaat kunnen leveren.”

Wil je meer weten over werken bij of met Projectlokaal?

Neem dan contact met ons op of kijk eens naar onze vacature. Daar vind je nog veel meer informatie over wat wij in onze mensen zoeken. Liever mailen of bellen? Dat kan uiteraard ook. Zie ook daarvoor de informatie onder vacature.

Wil je direct sparren met Jordi mail dan naar jordi.spijker@projectlokaal.nl of bel hem op 06-22650834.